Sphagnum tips.

Wij zijn diverse keren benaderd door mensen die Sphagnum hadden gekocht van mensen die eerder bij ons Sphagnum hadden aangeschaft en verder mee doorgekweekt hebben om door te verkopen.
Bij onderzoek bleek dat diverse soorten door elkaar geraakt waren en soms zelfs was de genoemde soort geheel verdwenen en overgenomen door een andere soort; de identificatie klopte dus niet meer.
Wij willen met kracht benadrukken dat wij alléén verantwoording nemen voor de soort-echtheid van Sphagnumsoorten en geselecteerde clones die wij rechtstreeks verkopen.
Sphagnum soorten en clones kunnen makkelijk door elkaar raken o.a. door sporen, takjes en zelfs blaadjes na b.v. aanraking.
*Ons advies is om regelmatig te wieden en alles wat enigszins ook maar iets afwijkt meteen te verwijderen.
*Neem vanaf het begin direct foto’s en herhaal dit elke paar maanden om goed de kleur en vorm vast te leggen.
Het is een tijdrovende bezigheid om de diverse Sphagnum selecties schoon en puur te houden, regelmatig wieden en testen onder de microscoop is noodzakelijk om de soort/clone-echtheid te kunnen garanderen.
Dat wij de soort ooit ooit gedetermineerd hebben is geen garantie dat deze na enkele jaren niet gemixed is of zelfs nog dezelfde soort is.
In foto 1 is een rode S. Rubellum duidelijk zichtbaar tussen de S. perichaetiale.
In foto 2 is dezelfde S. rubellum minder duidelijk zichtbaar tussen de S. capillifolium.
In foto 3 mengt S. medium zich met S. magellanicum.
Overigens, heb je op foto 1 de S. palustre tussen S. perichaetiale zien zitten?

Geef een reactie